Tort śmietanowy z chałwą.
Dziś całkiem prosty przepis na tort śmietanowy z chałwą.
Będziemy potrzebować blaszkę ośrednicy19 cm, dzięki temu nasz torcik nie będzie zbyt duży. Za to będzie wysoki.
Składniki jakich potrzebujemy :)
13 jaj, 13 łyżek cukru ( ja tym razem użyłam zmielonego trzcinowego), 1/2 kostki miękkiego masła, 2 czubate łyżki kakao, kieliszek wódki, rumu, lub spirytusu (to zależy jaka chcemy mieć intensywność alkoholu w kremie) 10 łyżek płaskich maki tortowej, odrobina proszku do pieczenia, cukier z wanilią 2 paczuszki, 500ml śmietany 36%, 2 śmietan fix, czekolada mleczna ( może być z orzechami, ja użyłam z krokantem orzechowym) 120 gr chałwy waniliowej, płatki migdałów.
Pieczemy biszkopty :)
Musimy upiec dwa biszkopty.
Na jeden biszkopt potrzebujemy 5 jaj, 5 łyżek cukru , 5 łyżek maki, odrobina proszku do pieczenia, cukier z wanilią.
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią na najwyższych obrotach, następnie dodajemy żółtka i znów chwile ubijamy, do momenty aż uzyskamy puszysta masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po kolei 5 łyżek mąki, oraz proszek do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok 20 min ( ja tak piekę przy termo obiegu) Wyciągamy i studzimy. Drugi biszkopt pieczemy w ten sam sposób. Po wystudzeniu kroimy każdy biszkopt na dwa plastry. Otrzymujemy 4 plastry które będziemy przekładać.
Teraz przygotujemy kremy i śmietanę :)
Na krem potrzebujemy 3 żółtka, 3 łyżki cukru i 1/2 kostki miękkiego masła. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem jak kogiel- mogiel, dodajemy miękkie masło, zmniejszając lekko obroty miksera ubijamy dalej. Az uzyskamy puszystą masę.
Dzielimy krem na dwie części.
Do jednej dodajemy rozkruszoną chałwę, do drugie dodajemy alkohol i kakao, ciągle mieszając, aż wyjdzie nam puszysty krem.
Osobno ubijamy śmietanę, tylko z cukrem waniliowym, dodając śmietan-fix.
W taki sposób mamy kremy na trzy przełożenia ciasta.
Na sam dół (na pierwszy spód biszkoptowy dodajemy krem z chałwą, przykrywamy drugim spodem, dodajemy krem kakaowy, przykrywamy trzecim spodem i na końcu dodajemy śmietanę, zostawiając 1/2 na posmarowanie całego tortu, nakrywamy wszystko czwartym spodem, dekorujemy śmietaną, rozpuszczona czekolada i płatkami migdałów..
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz