Pierś z indyka ze śliwkami.

Pieczeń z piersi z indyka, ze śliwkami, w sosie ze śmietaną ..



Składniki :
1 Duża pierś  z indyka, 1/3 kostki masła, śliwki suszone bez pestki ok dwie garści, czosnek, rozmaryn, jałowiec, pieprz, sól, pieprz ziołowy, cebula, śmietana 12%, 1 czubata łyżka mąki 




Mięso myjemy, nacinamy wzdłuż ,w taki sposób abyśmy mogli nałożyć śliwki i zwinąć całość. Nacieramy przyprawami, na całej szerokości układamy śliwki suszone, zawijamy. Dla zabezpieczenia używam nici (jak przy roladach) można użyć wykałaczek, to już według własnego uznania. 
Tak przygotowane mięso wkładamy do brytfanki w której wcześniej roztapiamy masło, podpiekamy z każdej strony, następnie dusimy przez ok 60 min, to mięso indycze, wiec szybko zrobi się miękkie. 
Następnie, wyciągamy mięso, przecedzamy wywar ( mamy tam rozmaryn i jałowiec) mieszamy śmietanę według uznania z mąką i dodajemy, tworzą sos.
Mięso tniemy na pastry, delikatnie, żeby się nie rozsypało. Powoli wkładamy do sosu. 




Smacznego :)










Komentarze

Popularne posty