Tort śmietanowo czekoladowy z wiśniami kandyzowanymi...

Dzień babci i dziadka tuż,tuż..Więc może zrobimy tort śmietanowy z czekoladą i wiśniami.Na pewno się ucieszą ;-)Wbrew pozorom nie jest wcale trudny, składników też dużo nie potrzebujemy ;-)Zaczynamy ;-)



Składniki i wykonanie:
Na biszkopt genueński:
120 gr cukru,120 gr mąki,4 jajka,60 gr ciemnego kakao,60 gr masła
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,dodajemy lekko mieszając mąkę ,kakao ,na końcu wlewamy roztopione ,lekko letnie masło. Całość przelewamy do tortownicy ,pieczemy w piekarniku ok 25 minut, w temp.180 stopni (termoobieg)
Na przełożenie biszkoptu:
1400 ml słodkiej śmietanki kremówki, 1 czubata łyżka cukru lub fruktozy,5 śmietan fix ,2 opakowania wiśni kandyzowanych,1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,100 ml wódki smakowej (w tym przypadku wiśniowej)

Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy, dzielimy go na dwa równe plastry.
Śmietanę ubijamy z dodatkiem 5 śmietan fix i cukrem. Wiśnie kroimy na małe kawałki,zostawiając 12 całych na dekorację .Czekoladę trzemy na tarce.

Pierwszy plaster biszkoptu nasączamy alkoholem,następnie nakładamy 1/4 ubitej śmietanki. Na śmietankę wykładamy wszystkie pokrojone wiśnie,przykrywamy je jeszcze odrobiną śmietanki.Na to nakładamy drugi plaster biszkoptu,lekko dociskając. Resztę śmietany czyli większość rozsmarowujemy na górę tortu i jego boki. Zdobimy wiśniami,dzieląc tort na 12 kawałków i obsypujemy górę i boki potartą czekoladą.
Gotowy tort wkładamy na noc do lodówki. Rano będzie gotowy do podania ;-)

SMACZNEGO ;-) 

Komentarze

Popularne posty