Ciasto w kratkę..

Co powiecie na  pyszne ciasto w kratkę.. Wymaga trochę pracy, ale efekt końcowy, gwarantuje satysfakcję ;-) i pyszny, efektowny torcik robimy sami.. 


Składniki i wykonanie:
4 jajka,3 łyżki zimnej wody,350 gr cukru,1 cukier waniliowy,150 gr.mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,5-6 łyżek kakao (plus 1 łyżka kakao do dekoracji)3 łyżki oleju, 7 plastrów żelatyny,1/8 l. mleka,400 gr. śmietanki kremówki, 500 gr serka homogenizowanego naturalnego, sok z 1/2 cytryny.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na puszystą pianę z 3-ma łyżkami wody, dodajemy 200 gr cukru, następnie dodajemy żółtka nadal ubijając.

Do tak przygotowanej masy ,dodajemy 150 gr. mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i 5 łyżkami  kakao. Delikatnie mieszamy... 


Dalej mieszamy na jednolitą masę, dodajemy olej, mieszamy...wylewamy na tortownicę średnica 25 cm i pieczemy ok.35 min w temp.175 stopni.



Po upieczeniu biszkoptu, zabieramy się do robienia masy...
Rozpuszczamy płatki żelatyny. Śmietanę ubijamy na sztywno.



Następnie serek mieszamy z cukrem, z 1/8 l mleka, dodajemy sok z cytryny rozpuszczoną żelatynę (lekko schłodzoną lub zmieszaną z odrobiną serka, żeby się nie zważyła).Do całości dodajemy wcześniej ubitą śmietanę.



Teraz zajmiemy się przygotowaniem schłodzonego biszkoptu...Przecinamy go na dwie części, jedną wsadzamy do tortownicy, drugą tniemy na równe koła. Ma ich być 6..;-)




Następnie wyciągamy co drugi krąg i nakładamy masę ...




Na górę nakładamy kręgi ,które nam zostały i znów przekładamy masą...




Teraz czas na zdobienie...
Będziemy potrzebować kilku pasków papieru, równo przyciętych. Układamy je na cieście tworząc kratki o obsypujemy kakao...




I tak oto dobrnęliśmy do końca ;-) Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin... i podajemy ;-)

                                      SMACZNEGO ;-)

Komentarze

Popularne posty