Ciasto śmietanowe Raffaello...

Ciasta,ciasta,ciasta... Dziś śmietanowe, białe o smaku Raffaello..;-)



Składniki na biszkopt: 7 jaj, 7 łyżek cukru,7 łyżek mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem: 1 litr śmietany kremówki do ubicia, dwie białe czekolady, 100 gr płatków migdałowych, śmietan fix, dwie łyżki cukru pudru, wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta.  
Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach. Do momentu aż ubiją się na sztywno, następnie dodajemy żółtka, ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie zmniejszając obroty malaksera dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok 20 minut.
Po upieczeniu biszkoptu, czekamy aż wystygnie. Na wysokości 1/3 odcinamy plaster i kroimy go w kostkę (będzie nam potrzebny do jednej masy śmietanowej. 
Wykonanie kremu:
Śmietanę dzielimy na dwie części (a więc po 500 ml) Pierwszą część ubijamy bez dodatku cukru.
Roztapiamy białe czekolady w kąpieli wodnej, po lekkim wychłodzeniu dodajemy do ubitej wcześniej śmietany, lekko mieszamy. Następnie, dodajemy do tej masy pokrojoną górę z biszkoptu (w drobną kostkę), oraz migdały. Mieszamy. Tak przygotowaną masę, nakładamy na wystudzony biszkopt.  
Następnie, ubijamy drugą część śmietany, tym razem z cukrem i śmietan fixem, na końcu dodając kokos. Po ubiciu nakładamy drugą warstwę na biszkopt ,dekorujemy kokosem i wsadzamy do lodówki na ok 2 godziny :-)


Smacznego

Komentarze

Popularne posty