Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonka...

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Po raz pierwszy robiłam z tak dużą ilością owoców, ale wyszło puszyste i smaczne ;-)Praktycznie można wziąć każde owoce ,ja pomieszałam jabłka i brzoskwinie z puszki ;-)

Składniki na ciasto:
1 kg jabłek,1 puszka brzoskwiń,szklanka ciepłego mleka,50 gr świeżych drożdży,2 jajka, 150 gr cukru,150 gr masła,500 gr maki tortowej
Składniki na kruszonkę:
4 łyżki masła lub 1/2 szklanki oleju,1 szklanki maki,1 szklanki cukru.
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku ,dodając 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki,dobrze mieszając . Odstawiamy na 15 minut.

Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach,masło roztapiamy. Ubite jajka dodajemy do drożdży,następnie dodajemy mąkę i ostudzone masło. Mieszamy na gładkie ciasto. Ostawiamy na kolejne 60 minut, aż ciasto urośnie ( dwukrotnie).
Na kruszonkę ugniatamy wszystkie składniki (cukier ,mąkę i olej lub masło)do momentu aż uzyskamy jednolitą masę . Robimy dużą kulę i wkładamy do zamrażalnika (taką kruszonkę lepiej się trze na górę ciasta)
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę 40x30 wyłożoną pergaminem. Następnie nakładamy obrane jabłka w ósemki i pokrojone brzoskwinie.Na górę trzemy kruszonkę. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do temp.180 stopni, na około 50 min.I gotowe ;-)
SMACZNEGO ;-)



Komentarze

Popularne posty